De omgeving

Wandelen

De omgeving van Azadro biedt tal van mogelijkheden om te gaan wandelen. Hieronder alvast enkele ideetjes om er met volle moed doorheen te stappen.


Vallei van de Zwarte Beek

Ontdek de Vallei van de Zwarte Beek en de enorme diversiteit van dieren die van het beekdallandschap profiteren.  Misschien kom je hier ergens wel een watersnip,patrijs of een fjordenpaard tegen.

Wanneer bezoek je beste de vallei van de Zwarte Beek ?
In het voorjaar maken de acrobatieën van wulpen en kieviten de wandeling extra boeiend. Op hoge poten en met een lange snavel gaan ze op zoek naar wormen en slakken. Weidevogels hebben losse, vochtige grond nodig om hun voedsel te bemachtigen. Een plas-drassituatie met poelen en moerassige delen is dan ook een paradijs voor deze vogels!
Je kunt de flora en fauna van de typische Kempense landschappen en biotopen onder begeleiding van een natuurgids verkennen. Maar ook alleen op stap gaan door gras- en hooilanden is mogelijk.

Terug naar boven


Wandelgebied Venusberg

Ontdek de schitterende Venusberg, die je een prachtig zicht geeft over de Vallei van de Zwarte Beek!

Om op de top te geraken, wandel je door geheimzinnige holle wegen, waar je misschien wel ‘hossemennekes’ tegenkomt!

In het authentieke decor van de Vallei van de Zwarte Beek kronkelen vier gloednieuwe wandellussen door een schitterend landschap, gevormd door mysterieuze holle wegen en weidse panorama’s bovenop de heuveltop. Ontdek dit mooie, heuvelachtige landschap op de grens van Hageland en Kempen.

De Venusberg torent hoog boven de vallei van de Zwarte Beek uit. Helaas is het geen liefdesheuvel, maar komt de naam van ‘Veensberg of berg boven de vennen’. Als ‘getuigenheuvel’ is het een overblijfsel van de grote zee die miljoenen jaren geleden tot hier kwam. Ze vormt de rand van de vallei van de Zwarte Beek in Lummen. Van op de Venusberg heb je een uniek zicht over de volledige vallei tot aan getuigenheuvel Willekensberg aan de overkant. En op dat mooie landschap kun je makkelijk verliefd worden!

Dit wandelgebied heeft lussen van 3, 6 en 10 km. Het startpunt van de wandellussen is aan de kerk in Meldert.

Terug naar boven


Landschapswandeling Schulensbroek

Het Schulensbroek staat garant voor rust en een weidse natuur, waarin mens en dier het geweldig naar hun zin hebben. De open ruimte en de verre horizonten bezorgen het Schulensbroek een uitstraling die heel bijzonder is. Daarom stippelde we een heuse landschapswandeling in het Schulensbroek. Een duidelijke bewegwijzering, een wandelfolder en begeleidende infrastructuur zoals startborden, knuppelpaden, hagen, vogelkijkers, zitbanken, klaphekjes, … leiden de bezoekers door dit mooie natuurreservaat.

Zin om deze landschapswandeling te ontdekken? Aan het Natuureducatief Centrum ’t Vloot in Linkhout vertrekken 4 wandellussen door het Schulensbroek. Je kan kiezen voor een wandeling van 10, 7, 5 of 3 km. De wandeling van 3 km is ook voor mindervalide toegankelijk. Ook aan de Oude Toren van Schulen staat een startbord waarop je nog 2 extra wandellussen kan ontdekken. Dit is ook een startpunt van de route van 10 km.

Terug naar boven


Wandelgebied Kleen Meulen

Startpunt Kleen Meulen, Mangelbeekstraat 56 3560 Lummen.
Afstand 3 KM. Geen wandelkaart beschikbaar

De drie vijvers aan de Kleen Meulen werden pas aangelegd rond 1970. De kadastrale benaming Schutbemden verwijst wellicht naar het oude gebruik om het water te schutten. De beek werd afgedamd om de bemden of weiden te bevloeien en de grasopbrengst te verhogen. Eerst dienden de vijvers voor de kweek van karpers.

Nadat ze enkele jaren in gebruik waren als gemeentelijke visvijvers werden ze 15 jaar lang verwaarloosd. Uiteindelijk kreeg Natuurpunt het 7 ha grote vijvergebied in bezit en erkende het Vlaamse gewest het als natuurreservaat.

Door de slechte toestand van de dijken stonden de vijvers lange tijd droog en groeiden vol wilgen. Met het bijzonder leefmilieuproject Welkom roerdomp, ondersteund door de provincie Limburg, de gemeente Lummen, het Regionaal Landschap Lage Kempen en de Werkgroep Ecologie Lummen, begon het herstel in
2005. Eerst werden de bomen verwijderd van de dijken. De sliblaag uit de vijvers diende voor versteviging van de dijken. Leerlingen van de lagere school plantten een groenscherm op de dijk van de Mangelbeek. Het resultaat is zichtbaar: de vijvers zijn terug gevuld met water en de plantengroei en het dierenleven zijn in volle ontwikkeling. Met de herstelde biotoop en het gevoerde beheer willen we bijzondere soorten als roerdomp, watersnip en woudaapje aantrekken.

Om bezoekers van dit landschap te laten genieteis het gebied toegankelijk gemaakt met een bewegwijzerde wandeling van 3 km. Deze voert ondermeer langs de vogelkijkhut. Daar krijg je een goed zicht op de vijvers en kan je meer natuur zien.

De vogels hebben de rust in het gebied al herontdekt: meerkoet, kuifeend, wilde eend, kievit, kleine karekiet, blauwborst, rietzanger, rietgors en dodaars broeden hier al. Tijdens de vogeltrek waren er waarnemingen van waterral, bosruiter, zwarte ruiter, witgatje, tureluur enz. In de zomer kan je geregeld de boomvalk waarnemen als hij boven het water op libellen jaagt. En met wat geluk kan je de ijsvogel zien vissen.

Terug naar boven